Over ons

Dutch Classical Talent – Tour & Award is een talentontwikkelingstraject van achttien maanden voor jong klassiek talent uit Nederland. De kandidaten zijn niet ouder dan 28 jaar en studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Een vakjury benoemt na twee auditieronden vier solisten, duo’s of ensembles tot finalisten. De vier gekozen finalisten doorlopen vervolgens het DCT Tour & Award-traject. Het Tour & Award-traject bestaat uit een coachingsprogramma waarin alle ruimte is voor persoonlijke en muzikale ontwikkeling, een tour langs twaalf Nederlandse concertzalen en als afsluiting een spannende finale waarin de vier finalisten strijden om de DCT Award en de Publieksprijs. De DCT Award bedraagt €10.000 en is bedoeld voor het ondersteunen van de verdere carrière van de musicus of het ensemble. De Publieksprijs houdt een optreden in, in de Hertz in TivoliVredenburg.

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen en JCP Stichting. De finale van Dutch Classical Talent wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Angela E. beheerd door het Cultuurfonds.

Het traject

De kandidaten van Dutch Classical zijn niet ouder dan 28 jaar en studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Een vakjury benoemt na twee auditieronden vier solisten, duo’s of ensembles tot finalisten. De vier gekozen finalisten doorlopen vervolgens het DCT Tour & Award-traject. Het Tour & Award-traject bestaat uit een coachingsprogramma waarin alle ruimte is voor persoonlijke en muzikale ontwikkeling, een tour langs twaalf Nederlandse concertzalen en als afsluiting een spannende finale waarin de vier finalisten strijden om de DCT Award en de Publieksprijs. De DCT Award bedraagt €10.000 en is bedoeld voor het ondersteunen van de verdere carrière van de musicus of het ensemble. De Publieksprijs houdt een optreden in, in de Hertz in TivoliVredenburg.

Geschiedenis

Dutch Classical Talent (vroeger ‘het Vriendenkrans Concours’ en ‘Het Debuut’) is als talententraject een begrip in de Nederlandse klassieke muziekwereld. Het Vriendenkrans Concours werd sinds 1949 georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf 1999 konden getalenteerde jonge musici onder begeleiding podiumervaring opdoen in de serie Het Debuut, een samenwerking van initiatiefnemer Ton Hartsuiker, Muziekcentrum Vredenburg namens de aangesloten concertzalen en de JCP Stichting (Jong talent, Cultuur en Podia). Nadat in seizoen 2009-10 voor het eerst de handen ineen werden geslagen voor een samenwerkingstraject is de som uiteindelijk meer dan de afzonderlijke delen. De banden met NPO Radio 4 zijn aangehaald en het coachingsprogramma is ontwikkeld en verdiept.

Laureaten

Deelnemers van Dutch Classical Talent treden in de voetsporen van niet de minsten: onder anderen Tania Kross, Lavinia Meijer en Nora Fischer behoren tot het rijtje oud-deelnemers.

Bekijk alle eerdere deelnemers van Dutch Classical Talent, ‘het Vriendenkrans Concours’ en ‘Het Debuut’ via deze pagina.