Shane van Neerden wint Dutch Classical Talent Award 2024

12 mei 2024

Zondagmiddag 12 mei heeft pianist Shane van Neerden de finale gewonnen van Dutch Classical Talent in TivoliVredenburg, Utrecht. Van Neerden won een geldbedrag van €10.000. Klarinettist Gerbrich Meijer ontving de publieksprijs.

De vakjury over Shane van Neerden: “Shane is bloedserieus maar met gevoel voor theater. Zij spel biedt ruimte aan de luisteraar. Hij brengt wisselende stemmingen prachtig in beeld.”

Pianist Shane van Neerden zei bij het in ontvangst nemen van de prijs dat hij het bijzonder vond om met het moderne repertoire van zijn programma mensen te hebben kunnen raken, en hij hoopt dat in de toekomst te kunnen blijven doen.

De volgende finalisten presenteerden zich aan jury en publiek: pianist Mattias Spee, klarinettist Gerbrich Meijer, pianist Shane van Neerden, en mezzosopraan Georgia Burashko.

Het publiek kon hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs en koos Gerbrich Meijer als favoriet. Daarmee wint de klarinettist een concert in TivoliVredenburg in seizoen 2025/2026.

Dutch Classical Talent Tour & Award
Dutch Classical Talent Tour & Award is een talentontwikkelingstraject van 18 maanden voor jonge musici in de leeftijd tot en met 28 jaar (zangers tot en met 30 jaar) die studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Dit concours biedt jonge kamermusici een unieke kans om zichzelf op de kaart te zetten. Via audities kiest een vakjury drie talenten die onder begeleiding een prikkelend, actueel programma samenstellen en in veertien grote Nederlandse zalen optreden. Aan het einde van de tournee wordt de Dutch Classical Talent Award uitgereikt tijdens de feestelijke finale.

Het traject
De selectie als finalist is al een prijs op zich. Cécile Gouder de Beauregard, coördinator van Dutch Classical Talent: “Al meer dan twintig jaar blijft het niveau van de Dutch Classical Talent finalisten onverminderd hoog. Ook dit jaar was het weer een feest om vier enorme talenten anderhalf jaar lang te mogen volgen en begeleiden. Mattias, Gerbrich, Shane en Georgia kunnen zich met gemak scharen onder hun voorgangers. Ze hebben zich in het ontwikkelingstraject volledig opengesteld om tot een compleet nieuw programma te komen waarbij ze samenwerkingen zijn aangegaan met tekstschrijvers, arrangeurs, lichttechnici en regisseurs. Ook zijn er indrukwekkende opdrachtcomposities uit voortgekomen door Rick van Veldhuizen, Gijs van der Heijden, Lisa Weyrauther, Gijs Idema en Karmit Fadael.”

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De finale wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Angela E. beheerd door Het Cultuurfonds.

Jury finale 2024
Peter Tra (voorzitter)
hoofd Klassiek TivoliVredenburg
Georges Mutsaerts directeur Wonderfeel
Hannes Minnaar pianist
Frederike Berntsen programmeur Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en muziekjournalist Het Parool
Annett Andriesen mezzosopraan
Yoram Ish-Hurwitz pianist, programmeur SPOT Groningen en artistiek directeur Oranjewoud
Ties Mellema    saxofonist
Kenne Peters   programmeur De Vereeniging in Nijmegen en muzieksamensteller NTR Podium