MAAT Saxophone Quartet wint Dutch Classical Talent Award 2022

12 juni 2022

Zondagmiddag 12 juni heeft MAAT Saxophone Quartet de finale gewonnen van Dutch Classical Talent in TivoliVredenburg, Utrecht. MAAT Saxophone Quartet wint een geldbedrag van €10.000. Het Animato Kwartet ontving de publieksprijs.

De vakjury over MAAT Saxophone Quartet: “Het kwartet kiest voor een authentieke, verrassende presentatie met een grensverleggende programmakeuze. Muzikaal laten ze perfect samenstel horen, maar ze zijn toch ook als individuen herkenbaar,”

De volgende finalisten presenteerden zich aan jury en publiek: klarinettist Jelmer de Moed, strijkkwartet Animato Kwartet, het Maat Saxophone Quartet, violist Hawijch Elders, en saxofoon en pianoduo Duo Mader Papandreopoulos.

Het publiek kon in de pauze hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs en koos het Animato Kwartet als favoriet. Daarmee wint het strijkkwartet een concert in TivoliVredenburg in seizoen 2023/2024.

Dutch Classical Talent Tour & Award

Dutch Classical Talent Tour & Award is een talentontwikkelingstraject van 18 maanden voor jonge musici in de leeftijd tot en met 28 jaar (zangers tot en met 30 jaar) die studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Het Tour & Award-traject bestaat uit een coachingsprogramma, een tour langs de twaalf belangrijkste Nederlandse concertzalen en als afsluiting een spannende finale.

Een jubileumeditie

Sinds het ontstaan van Het Debuut in seizoen 2001/2002, een samenwerking van initiatiefnemer Ton Hartsuiker, Muziekcentrum Vredenburg (namens de aangesloten concertzalen) en de JCP Stichting, zijn er precies twintig jaar verstreken. Het talentontwikkelingstraject heeft sindsdien verschillende vormen en partners gekend en draagt nu de naam Dutch Classical Talent. Dit 20-jarig jubileum werd gevierd tijdens de finale.

De selectie als finalist is al een prijs op zich. Cécile Gouder de Beauregard, coördinator van Dutch Classical Talent: “Het is een waardevol en uniek traject. Een geweldige kans voor jonge musici om onder begeleiding van een coach een gevarieerd en boeiend programma samen te stellen waarmee ze op tournee gaan langs vijftien Nederlandse concertzalen. Zo zetten ze zich in een klap op de kaart.”

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De finale wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Angela E. beheerd door het Prins Bernard Cultuurfonds.